Donem suport a Metges Sense Fronteres a Malakal, al Sudan del Sud. Aquesta ONG compta amb un projecte en aquesta ciutat i hi treballen al centre de salut del PoC (Centre de Protecció de Civils, de les Nacions Unides) i a l’hospital de la ciutat de Malakal. En ambdós espais ofereixen serveis mèdics a la població que hi viu allà o que ha trobat refugi a causa del conflicte. A l’hospital, gestionen les urgències i la sala d’observació, la pediatria (que inclou un Centre d’Alimentació Terapèutica Hospitalària i serveis de neonatologia) i el departament de salut mental. En el PoC, treballen a l’hospitalització per a adults, en les urgències i observació, en la neonatologia, en salut mental i serveis de VIH i tuberculosi. També ofereixen atenció mèdica descentralitzada a poblacions de zones perifèriques.
Què passa a Malakal? Després de l’inici de la guerra civil al desembre de 2013, els habitants de l’Alt Nil van buscar refugi en la base de la missió militar de les Nacions Unides. Part de la base va ser designada com a lloc de Protecció de Civils (PoC) amb l’objectiu d’allotjar a aquestes persones i oferir-los protecció temporal. La gran majoria, més de 25.000 persones, continuen allí refugiats i aquesta xifra ha anat en augment a causa dels enfrontaments recurrents en els comtats de Panyikang i Fangak.
Els conflictes territorials, polítics i ètnics estan encara lluny de resoldre’s i els nous enfrontaments entre grups armats en l’estat de l’Alt Nil, on es troba la ciutat de Malakal, deixen a les comunitats dels comtats circumdants en una situació molt vulnerable i amb accés limitat als serveis bàsics. Aquest és un dels estats més afectats pel conflicte per la seva abundància en recursos petrolífers.
Si voleu saber més sobre MSF podeu veure aquí:
Memoria 2022 – Contigo, resolvimos ecuaciones imposibles | MSF
Impacte:Increment de serveis mèdics de dos centres a Malakal
ODS3 – Salut i Benestar
Garantir una vida sana i promoure el benestar en totes les edats
La salut i el benestar és un dret humà. Aquesta és la raó per la qual l’Agenda pel Desenvolupament Sostenible ofereix una nova oportunitat de garantir que totes les persones puguin disposar d’una assistència sanitària accessible i de qualitat. En les últimes dècades, s’ha aconseguit augmentar l’esperança de vida i reduir algunes de les causes de mort més comunes, com la mortalitat infantil i materna. També s’han aconseguit millores en l’accés a l’aigua neta i el sanejament, la reducció de la malària, la tuberculosi, la pòlio i la propagació del VIH. No obstant això, es necessiten moltes més iniciatives per erradicar completament una àmplia gamma de malalties i fer front a moltes més qüestions relatives a la salut.