La Fundació Vicente Ferrer desenvolupa el seu Programa de Desenvolupament Integral en les zones rurals dels estats de Andhra Pradesh i Telangana (al sud-est de l’Índia), on viuen els grups de població molt vulnerables, condicionats en el seu dia a dia per la situació de sequera crònica que sofreix la zona, i per les desigualtats socials a les quals, encara avui, han de fer front. El projecte que col·laborem amb FVF es trasllada a Vasanthapuram, en l’àrea de Dharmavaram, regió de Bathalapalli; i on s’està treballant l’accés a l’aigua potable i al sanejament.
Entre la sequera cònica que hi ha i el fet que l’aigua que tenen està molt contaminada ja que prové del subsol, és salobre i conté nivells excessius de fluor. El seu consum produeix fluorosi, que provoca descoloració i pèrdua de les dents, així com afebliment, inflamació i deformació d’ossos i articulacions, febres, diarrees…
Un dels punts clau i imprescindibles per a la salut i la dignitat de totes les persones, és una necessitat fonamental i un dret humà contemplat en la Declaració Universal, com a garantia per a assegurar un nivell de vida adequat. L’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible també l’inclou en la seva pauta, específicament en l’Objectiu 6: “Garantir la disponibilitat d’aigua i la seva gestió sostenible i sanejament per a tots”. I Aquest projecte va 100% enfocat a aquesta necessitat.
Impacte:Tota una regió amb accés a aigua potable
ODS3 – Salut i benestar
Garantir una vida sana i promoure el benestar en totes les edats
La salut i el benestar és un dret humà. Aquesta és la raó per la qual l’Agenda pel Desenvolupament Sostenible ofereix una nova oportunitat de garantir que totes les persones puguin disposar d’una assistència sanitària accessible i de qualitat. En les últimes dècades, s’ha aconseguit augmentar l’esperança de vida i reduir algunes de les causes de mort més comunes, com la mortalitat infantil i materna. També s’han aconseguit millores en l’accés a l’aigua neta i el sanejament, la reducció de la malària, la tuberculosi, la pòlio i la propagació del VIH. No obstant això, es necessiten moltes més iniciatives per erradicar completament una àmplia gamma de malalties i fer front a moltes més qüestions relatives a la salut.
ODS6 – Aigua neta i sanejament
Garantir la disponibilitat d’aigua i la seva ordenació sostenible, així com el sanejament.
L’escassetat d’aigua afecta més del 40% de la població mundial. La manca de recursos hídrics, la mala qualitat de l’aigua i el sanejament inadequat influeixen negativament en la seguretat alimentària, les opcions de mitjans de subsistència i les oportunitats d’educació per a les famílies sense recursos. La sequera afecta alguns dels països més pobres del món, empitjorant així la fam i la desnutrició. Les malalties relacionades amb l’aigua i el sanejament segueixen estant entre les principals causes de mort de menors de 5 anys; més de 800 moren cada dia per malalties diarreiques associades a la falta d’higiene.